
Skal du lade bilen hjemme har du i praksis to muligheter: Du kan enten montere en egen strømkurs og lade via stikkontakt, eller lade via en ladeboks. Det siste er den klart beste løsningen, og anbefales blant annet av NAF og DSB (Direktoratet for sikkerhet og beredskap).
Selv om det koster litt å montere enn ladeboks, så er det en engangsutgift du vil få glede av over tid. På kjøpet får du en rekke fordeler. Ladeboksen gir betydelig raskere lading enn ved å plugge laderen rett i en vanlig stikkontakt. I tillegg sikrer den mot brann, og avhengig av hvilken type ladeboks du går for kan den også gi flere bruksmuligheter, som for eksempel tidsinnstilling av ladetid og betalingsløsninger.
Det finnes i all hovedsak to typer ladebokser, smarte ladebokser og enkle ladebokser. Sistnevnte har ingen spesielle funksjoner utover å tilføre bilen strøm, men førstnevnte kan gi deg muligheter som for eksempel effektstyring og tidsstyring. Noen bokser sørger for eksempel for å lade bilen din mens strømprisene er på det laveste.
Det finnes både ladebokser som er merkespesifikke, og de som ikke er det. Det siste kan være lurt dersom man har flere elbiler i husholdningen, eller tror man kommer til å få det i framtiden. Prisene på ladebokser varierer, og er avhengig av en rekke variabler. Det kan derfor være lurt å kontakte en elektriker med erfaring på området før man bestemmer seg for hvilken boks man går.
Lading med vanlig stikkontakt anbefales ikke, og er å anse som en nødløsning. Ifølge DSB er også regelmessig lading av elbil i en stikkontakt som er satt opp til andre formål brudd på el-forskriftene, fordi dette er å anse som en bruksendring. Å lade bilen med et anlegg som ikke er tilpasset bruken kan være brannfarlig.
Det er dermed en del krav til stikkontaktene man lader med. Stikkontakten må ha en egen kurs med maks 10A sikring, og jordfeilvern type B, for å nevne noe. Det anbefales at du får en vurdering av strømnettet av en sertifisert el-installatør før du kjøper elbil. Å lade på denne måten er trolig den rimeligste løsningen, men gir også lav effekt, og det vil derfor ta lang tid å lade bilen.
Å lade en elbil hjemme koster strømprisen inkludert nettleie, så dette vil variere i takt med strømprisen. Men om vi ser på gjennomsnittsprisen (om det er mulig i disse dager...), så vil det beløpe seg til om lag én krone per kWh. Det tilsvarer omtrent to kroner per mil for en vanlig elbil. Kjører du 10.000 kilometer i året tilsvarer dette cirka 2000 kroner.
Å velge ladeboks kan kanskje virke litt komplisert, men vi i imove sørger i alle fall for å gjøre resten av opplevelsen ved å ha bil enklest mulig. Vi tør faktisk påstå at det neppe finnes noen enklere måte å ha bil.
Vi tar oss av alt fra forsikring til dekkskift og service, og det er heller ingen kilometerbegrensning i abonnementet hos oss. Du kan starte, stoppe eller avslutte abonnementet når du vil, og ønsker du å bytte bil fikser vi det.
Klar for å velge din første elbil? Se utvalget vårt her!
© imove