
Det er et spørsmål vi får fra tid til annen. Det er ikke til å stikke under en stol at vår generasjon er oppvokst med en del fordommer. Selv husker jeg at vi brukte uttrykket Made in China for å beskrive noe som var av dårlig kvalitet, men det skal være sagt: mye har skjedd siden den gang!
Kina forstod tidlig at de kom for sent i gang med sin egen bilindustri til å kunne følge med på utviklingen av de ekstremt effektive og avanserte fossile motorene som kom fra bilprodusenter i Japan og Europa. Det ga ingen mening for dem å hoppe på det toget, så de sendte i stedet en hel armé med målebånd, notisblokk og kamera på alle verdens bilutstillinger – i flere tiår. På den måten skulle de sørge for å være best mulig rustet når neste drivlinjeteknologi var moden for kommersialisering.
Når markedet var modent for elbil, da skulle de være med!
Se hvilke biler som er tilgjengelige hos imove akkurat nå!
Ja, det er det. De har, mer eller mindre i det skjulte, bygget teknologi og økt produksjonskapasiteten fra 1 million til 25 millioner på et par tiår. Allerede i 2018 produserte Kina flere biler enn EU, og flere enn Japan og USA til sammen.
Det er ikke mange nordmenn som er klar over hvor enormt hjemmemarkedet i Kina er. Eller at de for lengst har etablert flere fabrikker i Tyskland, og at svært mange av de kinesiske produsentene sitter med enorme IT-team i Silicon Valley.
Faktisk snakket vi med visepresidenten i Xpeng forleden, og han kunne fortelle at de totalt har 800 utviklere i USA! Nå ser vi at Xpeng og mange av de kinesiske produsentene er klare for å innta Europa.
For 20 år siden var det rett og slett helt utenkelig at Kina noen gang skulle kunne konkurrere med de andre bil-stormaktene. Nå seiler flere av de kinesiske produsentene – sammen med amerikanske Tesla – opp som de mest spennende av alle. De europeiske produsentene har rett og slett sovet timen.
De har for lenge vært opptatt med å få avkastning på de enorme investeringene som er gjort på fossile drivlinjer, men med "Dieselgate" ble de på sett og vis reddet av gongongen: 20-års planer ble plutselig 5-års planer. Men dette til tross ligger mange av dem allerede et godt stykke bak.
Vi skifter over til salgssjef Kim Daniel Sand for hjelpe oss å "se inn i fremtiden", og spør:
Som Gunnar har vært inne på; ting er i bevegelse for tiden. I dag har Kina over 400 elbilprodusenter (!!) som alle ønsker å bli den nye Tesla, og det skal de gjøre gjennom data og teknologi.
For et par år siden var NIO kanskje den mest kjente produsenten, før BYTON kom som en kule, før Covid-19 satte en effektiv stopper på siste og avgjørende kapitalinnhenting i mars.
Det er vanskelige tider å forutse noe som helst, og hva som skjer videre med BYTON vet vi ikke, på samme måte som vi heller ikke vet hvor mange av de over 400 produsentene som vil overleve.
For norske kunder vil jeg si stasjonsvognen MG5 fra MG: Den representerer et helt uåpnet segment, og er en folkelig, rimelig og romslig elektrisk stasjonsvogn vi aldri har sett før!
Ja, det gjør vi. Nå har vi allerede en stor flåte av kompakt-SUVen MG ZS. en har vært svært populær, og ikke minst svært pålitelig.
Det vi erfarer i imove nå er at mange nordmenn er nysgjerrige på de mange nyvinningene fra Kina, men det sitter kanskje litt langt inne å kjøpe et ukjent merke. Da er bilabonnement uten bindingstid helt genialt.
Som en kunden sa til oss forleden; Heller 6000 kroner i mnd med alt inkludert, enn 300.000 på forskudd!
© imove