Hvordan lader man langs veien? Her er våre beste tips


Å skulle begi seg ut på langtur med elbil for først gang kan kanskje oppleves som litt skummelt for mange. Hvor og hvordan kan jeg lade? Risikerer jeg å gå tom for strøm?

Du er ikke alene om å tenke disse tankene. Derfor har vi samlet våre beste tips til hvordan du unngår disse bekymringene.

Hurtigladestasjoner er elbilenes bensinstasjoner, og skal du ut på langtur må du antakelig besøke en i alle fall én gang. I sommerhalvåret kan batteriet på en vanlig elbil fylles opp i løpet av en halvtime, mens det vil ta noe lenger tid i vinterhalvåret på grunn av temperaturen. Ifølge SSB finnes det nesten 20.000 ladepunkter i Norge, og stadig flere etableres.

Som du antakeligvis har fått med deg finnes det flere forskjellige standarder på pluggen som skal inn i elbilen for å fylle strømmen. Heldigvis har de fleste av landets ladestasjoner alle disse standardene. De vanligste er Chademo og CCS, mens Tesla har sitt eget ladenettverk med egne ladere.

Les mer om ladestandarder hos NAF

From A to B without the &#%!

Facial expression, Azure, Organism, Font, Aqua

Fordeler med bilabonnement  

 • Du slipper ansvaret med å eie bilen
 • Du trenger ikke tenke på uforutsette utgifter
 • Du slipper stresset med å selge bilen når du er ferdig med den
 • Du trenger ikke binde opp kapital i forbindelse med bilkjøp
 • Du unngår å tenke på verditapet på bilen
 • Si farvel til dyre verkstedregninger - du betaler kun en fast sum i måneden
Land vehicle, Automotive lighting, Alloy wheel, Tire, Car, Hood
Automotive lighting, Motor vehicle, Wheel, Tire, Car, Hood

Disse appene hjelper deg med rekkeviddeangsten

Mange vil nok likevel kjenne på et stress de første gangene man skal ut på langtur. Det kan kanskje virke som det behøves mye planlegging for å få en komfortabel langtur i din nye elbil fra imove. Heldigvis finnesr det gratisapper som gir deg god hjelp på veien.

Her er noen av våre favoritter:  

ChargeFinder:

Appen samler alle ladestasjoner på ett sted. Her finner du all nødvendig informasjon om ladehastighet, hvilke type uttak, antall uttak og pris.

Du kan enkelt filtrere mellom ulike ladere og hastighet, samt tegne opp en egen rute for å se hvilke ladere som er tilgjengelig på veien.

A Better routeplanner (ABRP):

Denne svensk-utviklede tjenesten har på kort tid blitt svært populær blant alle elbilister, og refereres oftest til som ABRP. Tjenesten har brukt Teslas software som inspirasjon, slik at alle har muligheten til å kalkulere sin reise med utgangspunkt i egen bilmodell, størrelse på batteripakke, samt andre faktorer som kan påvirke rekkevidden.

Etter at du har tastet inn informasjonen vil bilen kalkulere ruteforslag, med oversikt over hvilke ladere du skal lade på, og hvor lenge du trenger å stå. Genialt!

Google Maps:

Denne har du vel hørt om før, men stay with us: For Google Maps har nå gjort det mulig å søke på ladestasjoner i appen. Søker du etter ladestasjoner vil du få opp alle ladestasjoner i nærheten av deg.

I tillegg til disse har alle de store leverandørene av ladestasjoner egne apper som viser deres nettverk. Disse gir ofte mer nøyaktig informasjon om hvor mange ledige ladere det er på hver enkelt stasjon, men gir selvsagt ingen informasjon om konkurrentene.  

Slik lader du på ladestasjonene

Det finnes en god del forskjellige leverandører av lading over det ganske land, og prisene varierer også mye. En del steder tilbys det også lynlading. Dette er dyrere, men går også fortere. Vær obs på at ikke alle biler er mottakelige for effekten av lynladerne, og dermed ikke kan få like god effekt av å bruke dem.

Operatørene vil selvsagt gjerne ha deg som kunde, og det er derfor ofte rimeligere å betale for ladingen via ladeoperatørens app eller med en ladebrikke, enn om man betaler via sms, også kalt drop-in. Blant andre NAF og Elbilforeningen tilbyr ladebrikker du kan bruke på tvers av operatørene.  

Prøv før du begir deg ut på langtur!

Det er alltid billigere å lade hjemme enn langs veien, så sørg for å reise med nyladet bil så fremt det lar seg gjøre.  

Du kan lese mer om hjemmelading her

Forhåpentligvis har denne artikkelen gjort deg litt klokere. Likevel kan det føles stressende når man skal lade på en hurtiglader første gang. Vi anbefaler derfor at du tester å lade på en hurtigladestasjon en dag du har godt med både strøm på batteriet og overskudd, så vet du at alt fungerer som det skal.

Klar for å velge din første elbil? Se utvalget vårt her!  

Fordeler med bilabonnement

 • Du slipper ansvaret med å eie bilen
 • Du trenger ikke tenke på uforutsette utgifter
 • Du slipper stresset med å selge bilen når du er ferdig med den
 • Du trenger ikke binde opp kapital i forbindelse med bilkjøp
 • Du unngår å tenke på verditapet på bilen
 • Si farvel til dyre verkstedregninger – du betaler kun en fast sum i måneden
Land vehicle, Automotive lighting, Alloy wheel, Tire, Car, Hood
 • Tilbyr miljøvennlig bilabonnement uten bindingstid
 • Garanti, vedlikehold, dekk, hjulskift og forsikring er inkludert
 • Norges mest fornøyde bilabonnementskunder på Trustpilot

Bilabonnement fra imove.
Den enkleste måten å ha bil på.

© imove